Това заяви представителят на частните кредитори, президентът на Института за международни финанси Чарлз Далара, цитиран от Франс прес и БТА. Според Далара извънредните мерки на Европейската централна банка (ЕЦБ) през последните месеци и днешното споразумение за Гърция "са посели семената за възстановяване на доверието в еврозоната".
Частните банки и инвестиционни фондове, притежатели на гръцки държавни облигации, са се съгласили да поемат по-сериозни загуби в сравнение с първоначалните очаквания, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на високопоставени представители на страни от еврозоната. В споразумението се предвижда частните притежатели на гръцки държавни облигации да поемат загуба в размер на 53,5 на сто от номинала на ценните книжа, посочва АП. Чрез преструктуриране на дълга на практика се отписват общо 107 милиарда евро от общата сума на задълженията на Гърция към частни кредитори, изчислена на 230 милиарда евро. Притежаваните от частни банки и инвестиционни фондове облигации ще бъдат заменени с нови дългови инструменти с по-голям срок на падеж и с по-ниска лихва.
Представителят на частните кредитори изрази надежда, че размяната на гръцки облигации ще стане на доброволен принцип, без да се налага Гърция да взима принудителни мерки. Постигнатото споразумение предвижда отписване на около 107 от общо 200 милиарда евро от суверенния дълг на Гърция, държан от частни инвеститори - невиждана досега сума при преструктуриране на държавен дълг или при дефолт.
Гръцкото министерство на финансите обяви днес, че ще представи бързо в парламента проектозакон, въвеждащ клаузи за колективни действия за неговите облигации. Такива клаузи фигурират при повечето държавни облигации и позволяват да се приеме от всички притежатели на облигации предложение, одобрено поне от предварително определен дял от кредиторите.