Румънец успя да осъди без помощта на адвокат една от най-големите и най-стари банки в страната, която бе задължена от съда да промени лихвата и комисионата за обслужване на кредита му, съобщи вестник "Адевърул", цитиран от БТА.
55-годишният Траян Цока от град Фокшан спечели процес срещу Румънската търговска банка (БеЧеРе), с което я принуди да намали лихвата до под 3 процента и да изчислява ежемесечно комисионата за администриране на сметката му. След като през 2007 г. взел кредит за лични нужди от 22 000 евро, румънецът се възползвал една година от фиксирана лихва от 6,5 процента, след което чрез прилагането на променливи лихвени проценти започнал да плаща значително по-високи лихви, достигащи 10,4 процента.
През 2010 г., след издаването на правителствено постановление за потребителските кредити, обвързващо лихвите с референтния лихвен индекс Euribor, клиентът се обърнал към инспекторите от службата за защита на потребителите. Той подчертал, че дори не е бил уведомен от банката за тези промени. Миналата година мъжът се изправил в съда сам срещу цяла армия от адвокати, отбелязва "Адевърул". "Дадох ги на съд, защото не спазваха договорните разпоредби. Подразни ме и това, че макар референтният лихвен индекс Euribor да имаше и по-ниски стойности, не намалиха дори с една лея лихвата по кредита", казва Траян Цока.
Банката обжалва решението на съда във Фокшан, но решението отново е в полза на клиента. "Иска ми се всички, които се чувстват излъгани от банките, които смятат, че имат неправомерни клаузи в договорите, да се обърнат към правосъдието. За мен правосъдието изпълни дълга си", казва Цока, който след решението на съда ще може да се възползва от лихва под 3 процента - вероятно най-ниската лихва по кредит в евро в румънската банкова система, отбелязва вестникът.
От своя страна Румънската търговска банка заяви, че решението на съда във Фокшан "противоречи на икономическата логика и игнорира цяла серия от необратими решения, произнесени от различни съдебни инстанции", предаде информационният сайт Хотнюз. "Абсурдно е една банка да бъде принудена да дава кредити с лихва по-малка от лихвата по депозитите, тоест да работи на загуба", заявиха представители на банката.