Германската канцлерка Ангела Меркел днес трябваше да бъде на посещение в Италия, но в последния момент посещението бе отменено*. В програмата на визитата бяха включени срещи на Меркел с премиера Марио Монти и президента Джорджо Наполитано, а тематиката е очевидна - проблемите на еврозоната, гръцкият сценарий и усилията на Италия за преодоляване на суверенния й дълг, който продължава да определя поведението на европейските пазари. Отмененото посещение предизвика доста коментари сред европейските анализатори.
През последните шест месеца посоката на европейската политика се определяше главно от Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози. Заради частните им срещи двойката бе наречена от медиите "Меркози". Един от първите положителни ефекти от появата на Марио Монти начело на италианското правителство беше, че страната, откровено игнорирана на международната политическа сцена по времето на Силвио Берлускони, веднага бе приета в "европейската ос" и дуото стана трио.
Тристранни срещи се състояха неколкократно: Монти беше в Париж, Берлин и Лондон, а в края на януари новата среща на "тройката" трябваше да се състои в Рим, но бе отменена преди поредната среща на върха на Европейския съюз. И ето че сега все пак тя ще се проведе (отново преди заседание на Еврогрупата и среща на върха на ЕС), но в съкратен състав: Никола Саркози в момента е прекалено зает с вътрешни дела преди президентските избори във Франция през април, за които той се кандидатира официално в сряда.
В същото време канцлерът Меркел бе много остро критикувана, както във Франция, така и в Германия за пълната подкрепа към сегашния френски президент. И двамата са представители на партии, членуващи в ЕНП. В Германия обаче все по силно са притеснени от това близко сътрудничество, поради различията във вижданията на Франция и Германия за ЕФФС. Самият Саркози също е критикуван във Франция за близките си отношения с Меркел и договореностите, които бяха постигнати с Германия за финансовия пакт. Претендентът на социалистите Франсоа Оланд дори заяви, че ще преразгледа договора, ако спечели изборите през април. 
Сегашното близко сътрудничество между Италия и Германия също е стъпило на плаващи земни пластове. Правителството на Монти е технократско, а избори трябва да се проведат към края на годината. Самият италиански премиер досега не е заявил активно участие в политиката в бъдеще, което поставя всякакви договорки сега несигурни в бъдеще.
За сметка на това същите евролидери поискаха подписите на шефовете на основните партии в Гърция, че ще спазват договореното след изборите там.
* Германската канцлерка Ангела Меркел отмени посещението си в Рим, обяви президентът на Германия Кристиан Вулф, цитиран от Франс прес и БТА. Меркел ще направи изявление в 11.30 часа местно време (12.30 часа българско), малко след изказването на Вулф през журналисти на фона на нарастващия натиск над него да подаде оставка, уточни Ройтерс.
По-рано днес опозицията призова Вулф да се оттегли, след като прокуратурата поиска германският парламент да лиши президента от имунитет поради обвинения, че е ползвал незаконни привилегии.