Това обяви гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос, цитиран от "Фокус". Венизелос заяви късно в сряда, че кабинетът му е решил как да запълни празнината от 325 милиона евро от бюджетните спестявания тази година. Това е искане от МВФ и ЕС в замяна на спасително финансиране. Венизелос също така отбеляза, че партийните лидери в кабинета на премиера Лукас Пападимос са дали писмени гаранции за изпълнение на кризисни мерки, които провокираха силни размирици на улиците на Атина миналата седмица. Финансовите министри от Еврогрупата бяха поставили тези две действия като условия, преди да вземат финално решение за отпускане на втория спасителен заем за Гърция.

Гърция може да обяви в понеделник схемата за замяна на дълга си с частните притежатели на гръцки държавни облигации, ако финансовите министри от еврозоната, които имат среща в същия ден, подпишат цялостния спасителен пакет за страната, заяви още Венизелос, цитиран от Ройтерс. "Тези въпроси ще бъдат подготвени от работна група в неделя в Брюксел, така че, добросъвестно, в понеделник да бъде взето окончателното решение за одобряване на програмата и замяната на дълга да бъде оповестена публично," заяви той след видеоконферентна връзка с останалите финансови министри от еврозоната. 

Гърция най-после е дала нужните уверения за нов спасителен заем, потвърди и ръководителят на групата на финансовите министри на еврозоната. Жан-Клод Юнкер, като добави, че очаква помощта за страната да бъде одобрена в понеделник. В изявление късно в сряда Юнкер заяви, че Атина също така е обяснила как възнамерява да запълни 325-милионната празнина в бюджета и как има "силни уверения" от политически лидери, че ще се придържат към условията на спасителната програма. "Уверен съм, че Еврогрупата ще може да вземе всички необходими решения в понеделник", заяви Юнкер. Коментарите му идват след телеконференция на Еврогрупата, която продължи над три часа.

В същото време президентът на Гърция Каролос Папуляс, който в юношеските си години е участвал в съпротивата срещу нацистката окупация, се опълчи срещу подигравките на финансовия министър на Германия, както и на правителствата на Холандия и Финландия във връзка с борбата на Атина да остане в еврозоната. "Не приемам г-н (Волфганг) Шойбле да се гаври с моята страна", подчерта президентът по време на посещение в министерството на отбраната. "Кой е г-н Шойбле, та да се подиграва с Гърция! Кои са холандците! Кои са финландците!", извика Каролос Папуляс, който е консенсусна личност в политическия живот на своята страна и се радва на голяма популярност. Вчера Папуляс се отказа и от заплатата си като президент.
Германският министър на финансите Волфганг Шойбле потвърди вчера желанието на своята страна да помага на Гърция, но само ако тя не е "каца без дъно". В еврозоната Холандия и Финландия също са привърженици на твърда линия спрямо Гърция.