Това каза експертът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков, цитиран от "Фокус", в коментар на списъка със страните от Европейския съюз, които са най-уязвими за икономически и социални сътресения, сред които попада и България.
Вчера Европейската комисия обяви списък на страните в ЕС, които са най-уязвими на икономически и социални сътресения, информира ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. България е в него, като една от причините за това е изпреварващият ръст на заплатите.
Според Калоян Стайков, икономическите показатели на страната ни се развиват добре и икономиката расте. За съжаление тази година се очаква по-бавен растеж, посочи Стайков. „Що се отнася до останалите показатели и тези, които са включени в списъка на Европейската комисия, страната ни се развива сравнително добре. Показахме, че сме достатъчно гъвкави, за да се справим със сериозен дефицит по текущата сметка. Показахме, че икономическият ръст няма да пострада сериозно, когато спрат преките чуждестранни инвестиции или значително намалеят. Икономиката ни е достатъчно гъвкава и това се доказа през последните няколко години”, каза Калоян Стайков.
Той допълни, че целта за ранно предупреждение при съставянето на списъка не може да бъде изпълнена, тъй като показателите се наблюдават за минал период. Няма как на този етап комисията да даде адекватни препоръки за коригиране, тъй като корекциите вече са факт, уточни икономистът. По думите му, технически кризата е свършила отдавна, но реалната икономика ще усети ефектите със закъснение.
Калоян Стайков изтъкна, че мерките за намаляване на лихвите, предложени от финансовото министерство не биха могли да имат ефект и опитът за намеса в политиката на банките е изключително вреден. Съживяване на кредитирането следва добрите перспективи в икономиката, а не обратното, подчерта Стайков.
"На първо място вицепремиерът предлага лихвите да се обвържат с някои от най-разпространените банкови индекси, вместо с определен от самата банка референтен лихвен процент. Второ - да бъдат забранени част от таксите, които се плащат на банките, и трето - по-сериозна регулация на заеми под 400 лв.