Германската икономика, която е най-голямата в Европа, се е свила с 0,2% през последното тримесечие на последната година, като износът беше ударен от дълговата криза в еврозоната, предава АФП, цитирана от "Фокус".
„Чуждестранната търговия имаше негативен ефект върху германската икономика през последното тримесечие на 2011 г. Но потребителските разходи също се свиха леко”, гласи изявление на националната статистическа служба „Дестатис”. Същевременно, през цялата 2011 г., икономиката се е разраснала с 3,0%. Растежът на германската икономика през 2010 година беше 3,7 процента. Страната обаче не си прави никакви илюзии за способността си да поддържа този ритъм и през 2012 година: официалната прогноза на правителството е за увеличение на БВП от 0,7 на сто.
Вчера от ОИСР препоръчаха на Германия да стимулира икономическия растеж.
Междувременно Френският статистически институт INSEE съобщи, че икономиката на страната е нараснала с 1,7% през 2011 г. след по-добър от очакванията растеж в четвърто тримесечие от 0,2%, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
Правителството запази прогнозите си за растеж от 1,75%, въпреки че повечето икономисти очакваха растежът на годишна основа да бъде 1,6%, тъй като предвиждаха свиване на БВП с 0,2% в трите месеца до декември.
Лекият растеж през четвъртото тримесечие за момента предотвратява заплахата Франция да изпадне в рецесия преди президентските избори през април и май. През първото тримесечие на миналата година страната отбеляза растеж от 0,9%, последван от спад с 0,1% през второто и растеж от 0,3% през третото. През 2010 г. Франция постигна растеж от 1,4%.