Европейската комисия изрази съжаление заради неспособността на страните членки да свържат своите преносни мрежи и ги упрекна в скъперничество днес на срещата на министрите на енергетиката от ЕС в Брюксел, предаде Франс прес, цитиран от БТА.
Комисията предлага страните да предвидят 50 милиарда евро в бюджетите за периода от 2014 до 202о година, за да се съфинансират стратегически инфраструктурни проекти в секторите Транспорт, Енергетика и Интернет. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер препоръча да се отпуснат 9,1 милиарда евро за този период за съфинансиране на връзките между електропреносните и газопреносните мрежи в ЕС. "Казвате, че 9,1 милиарда евро са много пари", каза той пред министрите на енергетиката. "Но за седем години това прави 1,3 милиарда евро годишно", подчерта той.
"Инвеститорите не обичат енергийния пазар", подчерта Йотингер. Според него не всички посочени проекти ще донесат печалби и ще се нуждаят от съфинансиране от бюджета на ЕС, изтъкна той, посочвайки връзките с островите, по-специално Кипър, Малта, гръцките острови и балтийските страни.
"Държавните и правителствените ръководители решиха да дооформят вътрешния пазар на енергия до 2015 година. Аз взимам насериозно решенията. Трябва да се намери финансиране", настоя еврокомисарят. "Решенията трябва да се вземат за 3, а не за 30 години", призова Йотингер.