Ивайло Калфин ще подготви програма за спасяването на Гърция в рамките на алтернативна Тройка, определена от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, съобщи офисът на евродепутата в ЕП. Депутатите от втората по големина група в Европейския парламент обявиха днес, че са определили трима свои колеги, които ще изготвят алтернативно предложение за преодоляване на икономическите и дългови проблеми на страната.
"Не сме доволни от предложението на Тройката - Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка, и искаме да представим свой проект за решение", съобщи председателят на групата Ханес Свобода в Страсбург. Алтернативната тройка, която е съставена от трима бивши министри, икономисти, сега евродепутати от групата на социалистите в Европейския парламент, включва още люксембургския парламентарист Робер Гьобелс и португалката Елиса Ферейра. Те ще заминат на мисия до две седмици. Тримата ще подготвят програма за реформи, която залага на икономическия растеж и заетост, а не единствено на ограничаване на разходите.
"Разбира се, че задлъжнялостта трябва да бъде намалена, но това не бива да става за сметка на заетостта и растежа", поясни Свобода. Социалистите смятат, че икономическата и социална ситуация в Гърция е твърде крехка и предложените от Тройката мерки и ултиматумите, които се налагат на страната, само влошават ситуацията. Предложението на тримата евродепутати се очаква след месец. За разлика от мерките на Тройката, то ще бъде обсъдено от гръцката общественост, и в Европейския парламент.
"Моето убеждение е, че решението на гръцките проблеми не се намира единствено в бюджетните съкращения. Необходими са мерки за преструктуриране на икономиката и широка обществена подкрепа", заяви Ивайло Калфин. Той коментира включването си в социалистическата Тройка на Европарламента като предизвикателство.