Тези въпроси бяха обсъдени по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) от синдикати и работодатели. 

Обсъдени са били пет проекта за изменение и допълнение на наредби, свързани с вече направени промени в законодателството, както и техни предложения за продължаване на реформите в пенсионната система и за промени в Кодекса на труда, с които да се подобри дейността на НСТС. Според работодателите не е имало възражение от синдикатите по направените предложения. Последните бяха напуснали тристранния съвет преди 3 месеца в знак на протест срещу фунансовия министър, който наложи промените в пенсионната система.

Имаме общо виждане всички пенсии да бъдат актуализирани от 1 януари 2013 г., независимо с какъв процент. Това обяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев след заседанието на НСТС, предаде БГНЕС. Данев обясни, че вицепремиерът Симеон Дянков е подкрепил идеята, а повишението ще е в зависимост от възможностите на бюджета.

Обсъдено е от началото на следващата година държавните служители вече сами да плащат осигурителните си вноски, като това да е съпроводено с еднократно повишаване на възнагражденията им, обяви Васил Велев от АИКБ. Сега държавата плаща изцяло осигуровките, предвижда се, както е за останалите сектори, държавните служители да плащат 40 %, държавата - 60 %, допълни той.

Да се въведе криминализирането на умишленото укриване на осигурителните вноски и едновременно с това да се намали наказателната лихва за забавяне на осигурителните вноски и тя да стане основният лихвен процент плюс 10%.

Друго предложение е да се прецизира начинът, по който се определя размерът на дължимите осигурителни вноски за работещите в специалните ведомства (армията, полицията и пр.). Известно е, че и там плащаните осигуровки не съответстват на продължителността и размера на получаваните след това пенсии. Оценката е, че би трябвало там да се завишат с около 15 процентни пункта плащаните осигуровки, за да се получи такова съответствие.

Сребърният фонд е част от фискалния резерв и не е много уместно да насочваме средства от него към вътрешния дълг или към плащането на външния дългу зоавш президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той коментира идеята на министър Дянков за промени в закона за Сребърния фонд, които да позволят средствата му да бъдат инвестирани в държавни ценни книжа и на борсите. Добре е, според него, ако с парите от фонда могат да бъдат подпомогнати допълнително инвестиции в българската икономика, но не и ако се финансира вътрешният дълг чрез фонда, добави президентът на КНСБ.