Президентът на САЩ Барак Обама ще заложи на по-ниски дефицити и ще поиска милиарди долари за инфраструктура и заетост в бюджета за 2013 година, очертавайки план, който ще предложи на гласоподавателите през ноември въпреки критиките на републиканците срещу растящия държавен дълг, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.
Проектобюджетът, който Обама днес ще представи на Конгреса, ще предвижда дефицит от 901 милиарда долара за финансовата 2013 година. Това е рязък спад в сравнение с дефицита от 1,33 трилиона долара, прогнозиран за тази финансова година, приключваща на 30 септември, съобщи снощи висш представител на Белия дом. Очаква се Обама отново да призове за данък от минимум 30 процента за богатите американци.
Конгресът може да отхвърли проектобюджета на Обама за 2013 година и когато изборите наближат през ноември, републиканците вероятно ще го обявят веднага за "мъртъв", отбелязва Ройтерс. Той обаче осигурява на демократа Обама платформа да изложи виждането за това как би управлявал, ако избирателите му гласуват втори мандат в Белия дом. Заложеният дефицит за 2013 година се равнява на 5,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ - по-нисък от 8,5-те процента от БВП за 2012 година. Само че показателят и за двете години е над равнището, прогнозирано от Белия дом през септември - 956 милиарда долара дефицит за 2012 година и 648 милиарда долара за 2013 година, посочва Ройтерс.
Очаква се президентът отново да предложи да бъдат събрани 1,6 трилиона долара за едно десетилетие чрез вдигане на данъците, включително да бъдат осигурени 886 милиарда долара, като бъдат оставени да изтекат в края на 2012 година данъчните облекчения за семействата с доходи над 250 000 годишно. В проектобюджета ще бъдат включени 476 милиарда долара разходи за инфраструктура и 350 милиарда долара за създаване на нови работни места. До 2018 година бюджетните дефицити ще намалеят до 2,8 процента от БВП спрямо 8,5 процента за тази година, според проектобюджета, който ще бъде представен седмица от Обама, заявиха представители на неговото правителство, цитирани от Ройтерс.
Министерството на финансите на САЩ публикува данни, цитирани от Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС, според които бюджетният дефицит за януари тази година е 27 милиарда долара - почти наполовина спрямо равнището за същия месец на 2011 година. Освен това за първите четири месеца на финансовата 2012 година дефицитът възлиза на общо 349 милиарда долара, което е със 70 милиарда долара по-малко в сравнение с година по-рано. Въпреки това се очаква дефицитът да превиши 1 трилион долара за четвърта поредна година, засилвайки натиска върху Конгреса и президента Барак Обама в година на избори, допълва АП.