Еврокомисарят за индустрията и предприемачеството и заместник-председател на ЕК Антонио Таяни днес разкритикува рейтинговите агенции, като заяви, че те "работят за долара", понижавайки постоянно кредитните рейтинги на европейски страни, предаде ДПА.
През миналата година редица европейски страни възроптаха срещу 3-те големи рейтингови агенции - Стандард енд Пуърс, Мудис и Фич. Според тях агенциите не определят правилно рейтингите им и не оценяват усилията им за излизане от кризата. Това довело до повишаване на лихвите по дълговете на тези държави.
"Не харесвам работата на рейтинговите агенции, тъй като не я вършат прозрачно и направиха много грешки", посочи Таяни в интервю за испанския в. "Паис". Еврокомисарят обвини рейтинговите агенции в "шантаж" заради обявяването на пониженията малко преди ЕС да обсъди данъка върху финансовите транзакции на срещата на върха на 30 януари. "Подкрепям идеята да им бъдат наложени правила", отбеляза Таяни, който е италианец. Т
ой призова да бъде създадена европейска рейтингова агенция. Централните и на трите съществуващи рейтингови агенции са в САЩ, посочва ДПА.
По-ран днес стана ясно, че Европейската рейтингова агенция може да започне работа още през лятото. Тя ще бъде основана на принципа на фондация и ще носи отговорност за своите рейтинги.