Европа не трябва да се вдъхновява от модела на Германия за излизане от кризата, коментира премиерът на Белгия Елио ди Рупо преди днешната си среща в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел, съобщи БТА. Ди Рупо прави този коментар пред германското списание "Шпигел", а част от интервюто е препечатана тази сутрин в сайта на медийната група Ер Те Ел.
Според Ди Рупо е необходимо Германия да участва в европейските социално-икономически реформи на основата на "европейски модел", подкрепен от всички 27 държави в Европейския съюз.
Очаква се днес белгийският премиер и германският канцлер да разговарят за предстоящия на 30 януари Европейски съвет, на който държавните и правителствените ръководители от ЕС окончателно ще утвърдят текста на фискалния пакт. Ди Рупо коментира в интервюто, че Германия има важна роля в икономически план и подкрепя държави, които й дължат благодарност. Берлин обаче трябва да си сътрудничи с останалите страни, от чийто просперитет също зависи, посочва белгийският премиер. Той отбелязва, че канцлерът Меркел и президентът на Франция Никола Саркози често имат двустранни срещи за еврото и бъдещето на ЕС, но е редно тези въпроси да бъдат решавани, след като бъдат изслушвани мненията на всички държави от еврозоната и от Общността.
Белгийският премиер препоръчва излизане от кризата да търси повече чрез повишаването на покупателната способност на гражданите, а не с приемането на бюджетни ограничения, които "задушават икономиката".