Усилията по създаване на голяма рейтингова агенция, която да конкурира трите големи: Мудис (Moody's), Стандард енд Пуърс (S&P) и Фич (Fitch) в Европа са в напреднала фаза. Нещо повече. Новата институция се очаква да се появи още през първата половина на тази година. Това съобщава германският бизнесмен Ролан Бергер, цитиран от италианския вестник "Кориере дела Сера", съобщи Дарик.
През миналата година редица европейски страни възроптаха срещу 3-те големи рейтингови агенции - Стандард енд Пуърс, Мудис и Фич. Според тях агенциите не определят правилно рейтингите им и не оценяват усилията им за излизане от кризата. Това довело до повишаване на лихвите по дълговете на тези държави.
Бергер, който е основател на консултантска агенция и лобира за създаването на силна европейска агенция, пояснява, че новата структура ще бъде на първо място частна инициатива и че ще се регистрира като неправителствена организация, чиято цел не е печалбата, а по-скоро функционира на принципа на фондацията.
До края на лятото се очаква да бъдат набрани € 300 млн. от инвеститорите, които ще бъдат използвани за учредяването на новата агенция. Нейните бъдещи клиенти ще плащат за услугите й, като ще получават насреща експертна, обективна оценка. За разлика обаче от конкурентите си, новата европейска агенция ще се обвързва с конкретни ангажименти на базата на анализите, които изготвя. Това означава, че клиентите й могат да търсят отговорност за понесени щети на база на оценки, които са се оказали неточни. Това ще бъде и най-силният мотив за агенцията да представя акуратни анализи.
Пред италианската преса Ролан Бергер разкрива още, че новата европейска рейтингова агенция ще бъде базирана в Холандия и вече е получила подкрепа не само от Европейската комисия, но и от правителствата в Европа, Китай и някои арабски страни.