Частните кредитори на Гърция са направили „максималната” си оферта за загубите, които могат да понесат в рамките на усилията за намаляване и опрощаване на гръцкия дълг. Това заяви преговарящият от името на банките, Чарлз Далара, като по този начин заяви, че всяко по-нататъшно искане ще развали „доброволното” споразумение и ще насочи страната по пътя към неплатежоспособността, пише в. „Файненшъл таймс”, цитиран от "Фокус".
В свое интервю Далара заяви, че е „оптимистично настроен и уверен”, че двете преговарящи страни ще достигнат споразумение, което ще предотврати пълната неплатежоспособност на Гърция, когато на 20 март изтече падежът на облигации на стойност 14,4 милиарда евро.
Той обаче посочи, че частните кредитори са заявили пред Атина крайната си позиция, която включва загуба от около 65-70% при обмяната на гръцките облигации и която банките не са склонни да прекрачват. Вече бе договорено, че новите заеми за Гърция ще бъдат с плаващи лихви от 3 до 5 на сто в зависимост от падежа на облигациите.
В неделя вечерта атмосферата в Атина беше напрегната, след като стана ясно, че едва ли ще бъде постигнато рамково споразумение за намаляване на гръцкия дълг със 100 милиарда евро преди предстоящото в понеделник заседание на финансовите министри от еврозоната.
Много наблюдателите очакваха постигане на споразумение на преговорите в събота и неделя, но това не стана, а Далара не съобщи кога може да бъде постигнато споразумение.