Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от "Фокус". Подадените оферти са в процес на оценка.
В средата на ноември правителството обяви обществена поръчка за избор на Гаранционен фонд за саниране на стари блокове по програма "Регионално развитие". Средствата във фонда ще бъдат 13 млн. лв. от общо 63 млн. лв. по схемата за обновяване на сградите през този програмен период.

В рамките на обществената поръчка, най-важният критерий е изгодната лихва по кредитите, които ще отпуска фондът. Той ще има възможност да предоставя нисколихвени заеми на асоциациите на собствениците или на съответно конкретни собственици от жилищна сграда.
"По този начин ще им дадем възможност да подсигурят по-лесно финансовия ресурс – 50% собствен принос, който те трябва да имат към етапа на саниране на една жилищна сграда", обясни тогава главният директор на Главната дирекция "Програмиране на регионалното развитие" в строителното министерство Деница Николова. От всеки апартамент ще трябва да бъдат осигурени между 3000 и 5000 лева за саниране на цяла сграда.

„Получените оферти са две – едната е от Първа инвестиционна банка, втората – от Корпоративна банка, обяви днес Лиляна Павлова. Това са двете банки, които в момента се състезават за ресурс от 13 милиона лева, който ние предоставяме, и към който ресурс те трябва да добавят поне още толкова, но могат и още повече, като се направи една дългосрочна кредитна линия за нисколихвени кредити в подкрепа на санирането на сградите”, каза министър Лиляна Павлова.
До месец се очаква да бъде избрана една от двете банки.