Гръцкият премиер Лукас Пападимос днес в 19 часа българско време ще има нова среща с шефа на Института за международни финанси Чарлз Далара, който представлява частните кредитори на преговорите по гръцкия дълг.
Според осведомени източници, цитирани от гръцките медии днес, подновените преговори с кредиторите вървят добре. Същите източници твърдят, че МВФ бил убеден, че има перспектива за напредък на тези преговори и за това дал зелена светлина за идването на тройката (от ЕС, Европейската централна банка и
Фонда) в Атина. Споразумението по суаповата сделка е условие Гърция да получи втория спасителен пакет от 130 млрд. евро.
Атина се надява гръцкият дълг да бъде намален с около 100 млрд. евро.
Платежоспособността на Гърция обаче ще бъде определена със статут "временен фалит", дори ако се стигне до размяна на облигации, е заявил високопоставен представител на рейтинговата агенция Фич (Fitch), цитиран от електронното издание на гръцкият вестник "Етнос" и БТА.
Пол Роукинс е отбелязал, че това ще стане независимо от загубите, които ще претърпят инвеститорите. "Що се отнася до държавния сектор, то там оценката ще е ограничен фалит ", е посочил анализаторът. Рейтингът на Фич за Гърция е CCC (лат. букви) , което е една степен преди фалита, уточнява "Етнос".
Атина преговаря с частните кредитори за отписване на част от гръцкия дълг. Разговорите бяха прекъснати на 13 януари, но вчера отново бяха подновени. Прогнозите са, че споразумение може да има до края на тази седмица. Приключването на сделката е условие Гърция да получи втори спасителен заем в размер на 130 милиарда евро.
Гърция ще бъде принудена да излезе от еврозоната "до края на тази година", дори ако успее да договори с частните кредитори споразумение за отписване на част от гръцкия дълг през следващите няколко дни, оцени днес икономически анализатор, цитиран от агенция ДПА и БТА. Икономистът Бен Мей от базираната в Лондон компания "Кепитъл Икономикс" заяви, че се дискутира отписване на гръцкия дълг с 68 процента, което е повече от първоначално обсъжданите 50 процента.
"Очакваме Гърция да заключи, че условията към спасителния пакет са прекалено тежки и че най-добрият й вариант е може би да приключи всеки спасителен пакет, да постигне друго споразумение за преструктуриране на дълга и да се откаже от общата валута. Наистина смятаме, че Гърция може да излезе от еврозоната към края на тази година", посочи Мей. Неговата компания често се ангажира с мрачни прогнози.
В същото време фондовата борса в Атина отчете в днешната търговия повишение
от 4,3 процента заради очакванията, че скоро ще има споразумение между гръцкото правителство и частните кредитори за отписване на част дълга на Атина, предаде Франс прес, цитирана от БТА.