Разкрития на всекидневника Нойе Зюдтиролер Тагесцайтунг, издаван в италианската област Трентино-Алто Адидже/Южен Тирол, сочат, че местни политически лидери получават по-високи заплати от президентите на САЩ и Франция, както и от редица висшестоящи ръководители в развити страни от ЕС. Трентино-Алто Адидже/Южен Тирол е една от трите италиански области, заедно със Сицилия и Сардиния, които имат автономен статут.
Областта е в състава на образувания под егидата на ЕС еврорегион, който включва и австрийската област Тирол. Автономната италианска област се състои от две, също автономни, провинции - Болцано (на немски Боцен) и Тренто (на немски Триент), а официалните езици са италиански, немски и ладински (тиролски реторомански).
Губернаторът на областта Луис Дурнвалдер, чиято официална титла е "президент", има месечно възнаграждение в размер на 25 620 евро, докато президентът на САЩ Барак Обама получава 23 083 евро. Вицегубернаторът Ханс Бергер печели по 24 360 евро месечно срещу 21 133 на френския президент Никола Саркози. Държавният секретар на САЩ Хилари Родъм Клинтън със заплата 11 350 евро изостава далеч дори от заместник-председателя на провинциалното събрание на Болцано Юлия Унтербергер, която получава 17 220 евро.
Председателят на съвета на провинция Болцано Мауро Минити с месечно възнаграждение от 21 440 евро не само значително изпреварва колегата си от австрийски Тирол Хервиг Ван Щаа с неговите "мизерни" 8 902 евро, но е по-добре платен от председателя на парламента на Бавария Барбара Щам - 14 841 евро, на Бундестага Норберт Ламерт - 16 504 евро и на австрийската камара на депутатите Барбара Прамер - 17 136 евро. Ангела Меркел от години е сочена за най-влиятелната жена в света, но нейната месечна заплата от 18 883 евро не може да се мери дори с тази на управителя на провинция Тренто Лоренцо Делай, който прибира 21 хиляди евро.
Критиките срещу високата заплата на губернатора на Трентино-Алто Адидже/Южен Тирол датират още от 2008 година, когато избухна кризата, но Луис Дурнвалдер неизменно отговаря, че се вмества в средното месечно възнаграждение на губернаторите на 20-те италиански области.