Германски инвеститори проявяват интерес към производство на енергия от биомаса в България, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов преди откриването на аграрното изложение "Зелена седмица" в Берлин, предаде БНР. Експертите изчисляват, че ако у нас се извършват всички необходими санитарни сечи, енергията, която можем да добиваме от биомаса, е равна на енергията, произвеждана в АЕЦ "Козлодуй". Санитарни сечи у нас в момента почти не се правят, а са нужни и полезни за гората, обясни Найденов.
Сега добиваме 5 милиона кубически метра дървесина годишно, а обемът й трябва да бъда поне 2 пъти повече. Несъбраната дървесина, която гние в гората, би могла да се оползотворява в инсталации за биомаса. Такива в България все още няма. Това е пазарна ниша, към която германският бизнес проявява интерес. Енергията, добивана от биомаса е по-евтина от тази, произвеждана от фотоволтаичните централи и ветрогенераторите.
Икономически изгодно е да се изграждат малки инсталации, към които дървесината да се насочва от не повече от 40-50 километра, обясни министър Найденов, което ще има и своя социален ефект, тъй като ще се създадат работни места.
Към българския пазар интерес са заявили и производителите на земеделска техника и трактори, съобщи още Найденов, като допълни, че ще разчитаме на германска подкрепа, за да може ЕК да разреши прехвърляне на пари към мярката, която осигурява на фермерите средства за закупуване на техника.