"Очакваме, че в нашия нов доклад ще бъдат понижени с една до две степени рейтингите на всички членки на еврозоната, които сега са включени в списъка за преразглеждане на рейтинга", каза Паркър, цитиран от БТА.
През декември Фич обяви, че в този списък са Италия, Испания, Ирландия, Белгия, Кипър и Словения. В същото време Паркър, който днес е в Милано, заяви, че в момента рискът от разпад на еврозоната е "много малък".

На конференцията в Милано Алесандро Сетепани, един от ръководителите на Фич, заяви, че рейтинговата агенция би могла да понижи суверенния рейтинг на Италия с две степени до края на месеца. "Това е един от възможните варианти", заяви Сетепани, цитиран от АФП и БТА.
На 10 януари на конференция, организирана от Фич, Дейвид Райли, натоварен да контролира оценяването на суверенните дългове в агенцията, бе посочил, че "има голяма вероятност" рейтингът на Италия да бъде понижен до 31 януари, когато Фич ще приключи анализа му.

Друга рейтингова агенция - Стандард енд Пуърс (Standard and Poor's) понижи в петък оценката си за Италия с две степени до "ВВВ+" (латински букви).