Унгарският премиер Виктор Орбан днес прояви голяма отстъпчивост пред Брюксел, който му даде един месец, за да промени закони, осигуряващи оспорвани правомощия особено над централната банка на страната, информира Франс прес, цитиран от БТА. В интервю за днешния брой на германския в. "Билд" Орбан заявява следното: "Ние сме отворени и готови да преговаряме по всички проблеми, представени от Европейската комисия въз основа на сериозни аргументи".
Що се отнася до закона, предоставящ на унгарското правителство оспорвани правомощия върху централната банка, Орбан, който днес лично ще даде обяснения пред Европейския парламент, след като се самопокани да участва в сесията му, посочи: "В този случай ще се подчиним на власт, а не на аргументи".
Вчера председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу обяви в Страсбург, че Брюксел започва три "процедури за нарушение" срещу Унгария във връзка с реформите, засягащи централната банка, съдиите и унгарския орган за защита на личните данни, припомня АФП.
В същото време стана ясно, че въпросът за предоставяне на извънреден кредит на Унгария е включен в дневния ред на днешното заседание на Съвета на управляващите на Международния валутен фонд (МВФ), предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки представители на лондонските делови кръгове. МВФ е подготвил пакет изисквания към правителството на Виктор Орбан, от чието изпълнение зависи бъдещето на финансовата помощ, посочват източниците.
Основното изискване е възстановяване на независимостта на централната банка на страната. МВФ иска от Будапеща и по-строга бюджетна политика, най-вече при разходите, намаляване на размера на извънредните данъци, реформа на системата за социално осигуряване, преструктуриране на транспортни компании. Според експертите в лондонското Сити Унгария ще се нуждае от около 20 млрд. д. през идните три години, за да стабилизира националната си икономика. Унгария преживява засилваща се финансова криза, която вече доведе до значително поевтиняване на националната валута - форинта, припомня ИТАР-ТАСС.