Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ не възнамерява да помага на Европа да излезе от дълговата криза, заяви пред сенатори републиканци американският централен банкер Бен Бърнанке, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.
Срещата се състоя при закрити врата, но някои конгресмени споделиха подробности с журналисти. Влиятелният сенатор Линдзи Греъм посочи, че Бърнанке е казал, че няма намерения и правомощия да оказва помощ на Европа.
Сенатор Робърт Коркър уточни, че на срещата, продължила около един час, Бърнанке е повторил няколко пъти тази своя позиция. Така участниците в срещата са останали с убеждението, че Бърнанке няма намерение да задълбочава участието на САЩ в тази криза, допълни той. Президентът на УФР е казал също така, че неговата институция внимателно следи развитието на събитията в Европа.
"Бърнанке е много обезпокоен. Той отбеляза, че ако европейците не успеят да удържат ситуацията с бюджетите под контрол, това може да засегне и нас. Колапс в света ще навреди и на нас", посочи сенаторът Орин Хач.
По-рано днес стана ясно, че е БРИКС отказва да се включи активно в помощта за Еврозоната. Позицията на Русия, която е ключова фигура в организацията, е че "безплатен обяд" няма и ЕС трябва да се постарае сериозно, за да излезе от сегашната ситуация.