САЩ спират да секат еднодоларови монети с ликове на американски президенти, съобщиха вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън и министърът на финансите Тимъти Гайтнър, цитирани от ИТАР-ТАСС и БТА. Белият дом обяви, че решението е продиктувано от необходимостта от икономии на държавни средства.
Еднодоларовите монети не се търсят от американците, уточни финансовото министерство на САЩ. Над 40 процента от така наречените президентски долари, пускани от Монетния двор, са били върнати на правителството, защото не се употребяват. Към днешна дата в запасите на Управлението за федерален резерв на САЩ (централната банка) са се натрупали еднодоларови монети на стойност 1,4 милиарда долара. Сега вече монетите ще се секат в ограничено количество за колекционери.
Годишните икономии от наложената мярка през идните няколко години се очаква да достигнат поне 50 милиона долара.
През 2005 година Конгресът прие решение, а президентът Джордж Буш подписа закон, предвиждащ да бъдат пуснати в обращение еднодоларови монети с ликове на американски президенти. На обратната страната бе изобразена Статуята на Свободата. От 2007 година в обращения трябваше да се пускат годишно по 4 монети и така на всеки президент средно се падаха по 70-80 милиона монети. Програмата бе разчетена до 2016 година, припомня ИТАР-ТАСС.