Анализаторите на японската инвестиционна банка Номура прогнозират, че единната европейска валута ще се обезцени до 1.20 долара още до края на първото тримесечие на 2012 година. След това те очакват еврото да се възстанови леко до 1.25 долара в края на годината.
По рано днес от ING Investment Management също прогнозираха, че еврото може да поевтинее до 1.25 долара през първото тримесечие на 2012 г., ако ЕЦБ продължи да понижава лихвите и започне да изкупува големи количества държавни облигации.
Прогнозата си Номура базира на предположението, че Европейската централна банка ще трябва да предприеме количествени улеснения, разбирай да „напечата” виртуални евра, за да предпази Гърция от фалит.
Повечето големи банки са почти единодушни, че еврото ще има тежка година. От Morgan Stanley прогнозираха 1.25 долара за евро в края на първото тримесечие и постепенно понижение до 1.20 в края на 2012 година. Дойче банк са малко по-умерени с прогноза за 1.30 през първото тримесечие, 1.25 към средата на годината и възстановяване до 1.35 в края на следващата година.
Главният икономист на Saxo Bank, Стийн Якобсен пък е сред най-крайните, прогнозирайки преди месец нива от 1.10-1.15 долара за евро като подарък за следващата Коледа за всички, които са си купили от американската валута.