Трайков коментира това след участието си в церемонията по връчване на годишните награди на БСК за принос в развитието на икономиката "ИН-5".
Министърът беше попитан дали може да потвърди, че 90 на сто от парите на фирмите в БЕХ са в Корпоративна търговска банка.

Информация, че в КТБ се държат парите на голяма част от държавните дружества се появи преди година и половина. Данните за банките тогава бяха поискани от 11 главни редактори на най-големите печатни медии, членове на Съюза на издателите по силата на Закона за достъп до информация. Сред въпросните 18 компании са Българския енергиен холдинг и неговите поделения ("Булгаргаз", "Булгартрансгаз", НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток 2",), както и "Булгартабак холдинг" и филиалите му, "Кинтекс", Национална компания "Индустриални зони", БДЖ, "Терем", "Летище София", "Български пощи" и други. По думите на министъра на финансите Симеон Дянков, казани тогава, 64% от парите на държавните фирми се държали от 3 банки с 9% пазарен дял, сред които и КТБ.

Войната за парите на държавните фирми се разгоря отново през последните седмици. Този път обаче тя придоби и медиен привкус поради прякото участие на две медийни групи. През седмицата в. "24 часа" и "Труд" обявиха, че с парите на държавни фирми през КТБ се финансират изданията на Ирена Кръстева и Дилян Пеевски. От вестника също съобщиха, че банката държи на депозити свободните пари на фирми от БЕХ и дори на БДЖ.
В неделя пред bTV шефът на КТБ Цветан Василев призна, че банката обслужва значителен брой фирми от енергетиката, но отрече за интереси в медийния бизнес.

Министерството не се занимава оперативно с този въпрос, категоричен бе Трайчо Трайков. Това, което аз следя и изисквам оперативно, е фирмите да спазват процедурите при избор на обслужващи финансови институции, заяви министърът. Той допълни, че някои от банките са наследени и очевидно по думите му са специализирани в някои браншове и предлагат по-добри условия.

Трайков подчерта, че Сметната палата е обективният измерител за това дали министерството има правилна политика. По данни на палатата за миналата година, цитирани от министъра, има три министерства без резерви в отчетите и едно от тях е МИЕТ. Ефектът от политиките на министерство върху дейността на фирмите се изразява, по думите на министъра, в 200 млн. лева повече печалба за 2010 г, и 300 млн. лева повече печалба през 2011 г.