Смятам, че няма повод за притеснение относно депозитите на гражданите въпреки ситуацията в еврозоната. Това коментира Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на Българо-американската кредитна банка, цитирана от БТА.
Българският лев е фиксиран към еврото, трудно бих приела, че европейските лидери ще вземат решение да унищожат еврото, защото това е не просто рисково за Европа, а е рисково за всяка една от европейските държави поотделно, коментира Бориславова. Вероятно ще има нови споразумения, преструктуриране, нови изисквания към страните-членки на ЕС, но виждам в това за България светлина, добра стъпка, защото ние имаме политика на сериозна фискална и банкова дисциплина, посочи Бориславова.
Дори и да бъде обезценено еврото като валута, това е малък проблем в рамките на световната криза, която се е разразила и която беше неуправляема в даден момент, каза още банкерът. Важното е да се постигне управляемост на процесите и ако цената за това е да има лек спад на еврото, което се очаква от всички, то по-добре да се плати тази цена, отколкото след година ситуацията да бъде по-тежка, смята Бориславова.
На пресконференция днес бе представено новото ръководство на банката и насоките в нейното развитие. Цветелина Бориславова заяви, че БАКБ ще се стреми да стане "зелената банка" на България с фокус върху кредитиране на проекти за енергийна ефективност, производство на енергия от ВЕИ, опазване на околната среда, алтернативно земеделие и устойчива градска среда. В предишни години банката е концентрирала кредитите си основно в сектор строителство и недвижими имоти и оттам са дошли и финансовите й проблеми, ще се стремим от следващата година да намалим значително загубата, а през 2013 г. банката вече да е на печалба, посочи Таня Керемидчиева, член на УС на банката.